Loading...

0

Nie masz produktów w koszyku.

Produkty, które zawierają kwas foliowy + przepisy na smaczne dania

04.10.2016 14:58

Kwas foliowy (witamina M) jest niezbędny do wzrostu komórek i prawidłowego rozwoju układu nerwowego Twojego dziecka. Panie oczekujące potomstwa powinny wzbogacić swój jadłospis w szczególności o tę witaminę. Niekiedy zaleca się przyjmowanie jej pod postacią suplementów diety, lecz czasem wystarczy jedynie odpowiednio skomponować menu.

Przygotowaliśmy dla Ciebie 3 przepisy na dania, w których witaminy M z pewnością nie brakuje. Może skusisz się na jedno z nich?

 

Kwas foliowy znajduje się przede wszystkim w warzywach liściastych oraz zielonych, takich jak np. szpinak, sałaty, kapusta, szparagi, brokuły, brukselka czy fasolka szparagowa. Jednak nie tylko te produkty są zasobne w cenny składnik. Znajdziesz go również w warzywach strączkowych, pomidorach, burakach, orzechach, żółtku jaja, pomarańczach, awokado, bananach i pestkach słonecznika.



Owocowe smoothie

 

Składniki:

 

  • dojrzałe,
  • miękkie awokado,
  • duża pomarańcza,
  • 2 banany,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka miodu akacjowego,
  • łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

 

Warzywa obierz i pokrój w kawałki, a następnie umieść je w blenderze. Dodaj miód, jogurt oraz cynamon i zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Smoothie wystarczy na 2 porcje. Jest ono idealną propozycją na zdrowe śniadanie lub alternatywą dla słodkich przekąsek.



Gulasz z tofu

 

Składniki:

 

  • 1,5 szklanki suchej soczewicy (zielonej lub czerwonej),
  • 150 g tofu wędzonego lub marynowanego,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 4 obrane pomidory,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • łyżka śmietany 18% do podania,
  • posiekana natka pietruszki do przybrania 

 

Wykonanie:

 

Soczewicę wcześniej mocz w ciepłej wodzie przez minimum 3 godziny, aby lekko spęczniała. Później gotuj ją przez ok. 30 minut - do miękkości. W tym czasie zeszklij cebulę i czosnek na oliwie, następnie dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy. Kiedy pomidory nabiorą gęstej konsystencji, dodaj ugotowaną soczewicę i duś składniki na małym ogniu. Na koniec dołącz do nich pokrojone w kostkę tofu, wymieszaj i zdejmij z ognia. Gulasz wyłóż na talerz, na wierzch daj łyżkę śmietany, a całość posyp natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. To danie jest idealne na zdrowy i lekki obiad.



Zielona sałatka

 

Składniki:

 

  • 2 garście różnego rodzaju sałat (lodowa, rzymska, roszponka, rukola, masłowa),
  • pół szklanki suchej fasoli jaś,
  • szklanka mrożonego groszku,
  • połówka żółtej papryki,
  • połówka awokado,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • pół szklanki pestek słonecznika,
  • 100 g sera feta,
  • pieprz,
  • sól,
  • suszony koperek i czubryca zielona

 

Wykonanie:

 

Fasolę mocz wcześniej przez 24 godziny w ciepłej wodzie, a później gotuj ją przez około godzinę do miękkości. Sałaty porwij na części, groszek ugotuj w osolonej wodzie, paprykę i awokado pokrój w cienkie paski. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz oliwę i wymieszaj. Na wierzchu ułóż pokrojoną w kostkę fetę. Słonecznik upraż na patelni i posyp nim całą sałatkę. Podawaj ją z pełnoziarnistym pieczywem. Sałatka doskonale pasuje na kolację. Smacznego!

Więcej do czytania:

Kwas foliowy. Dieta bogata w kwas foliowy - zasady

Kwas foliowy – w tabletce czy z naturalnych źródeł w diecie?

Opublikowany w Zdrowie w Ciąży Przez

Joanna Komorniczak

Post Comments

Dodaj komentarz




* wymagane pola