Loading...

0

Nie masz produktów w koszyku.

Odbierz 10% zniżki na pierwsze zakupy

Zapisz się do newslettera, a wyślemy Ci kod rabatowy

Których produktów nie należy spożywać w ciąży?

27.12.2017 13:59

W ciąży należy zwracać uwagę przede wszystkim na swój stan zdrowia, który zależny jest również od tego co jemy. Których produktów nie należy spożywać w ciąży? Poniżej przedstawiamy podstawowe zasady zdrowego odżywiania ciężarnej.

Utwardzony tłuszcz roślinny

To składnik, którego należy unikać bez względu na stan, w którym się znajdujemy. Tłuszcze trans, występujące głównie w chipsach, ciastkach niskiej jakości, wafelkach czy kostkach rosołowych, są niezwykle szkodliwe dla organizmu człowieka. U kobiet ciężarnych, takie wysokie stężenie utwardzonych tłuszczy, może doprowadzić do stanu przedrzucawkowego, złego rozwodu płodu lub atopii.

Surowe

Ryby, jajka i mięso, które nie zostały poddane obróbce cieplnej, stanowią ogromne zagrożenie dla przyszłej mamy. Ryzyko zarażenia salmonellą, włośnicą czy innymi, poważnymi chorobami układu pokarmowego, jest bardzo wysokie, szczególnie, że organizm ciężarnej jest bardziej podatny na tego typu wirusy. Najlepiej spożywać mięso, które było gotowane lub pieczone przez kilka godzin i nie posiada żadnych krwistych elementów. Jeśli chodzi o jaja, najlepiej wystrzegać się tortów z kremem, kogla-mogla i innych, jajo pochodnych produktów. Surowe ryby, takie jak sushi, mogą być konsumowane jedynie w sprawdzonych i certyfikowanych lokalach. Dodatkowo, samodzielne przyrządzanie potraw z użyciem surowego mięsa, może zwiększać ryzyko zachorowania na ciężkie w leczeniu choroby układu pokarmowego.

Cukier

Spożywanie nadmiernej ilości cukrów nie jest dobre, nie tylko dla kobiet w ciąży, ale również dla każdego, zdrowego człowieka. Im więcej cukru spożywasz, tym większe ryzyko zapadnięcia na tak zwaną cukrzycę ciążową – narażone są na nią szczególnie kobiety z nadwagą, które już przed ciążą odnotowywały problemy ze spożywaniem produktów bogatych w glukozę. Zbyt duże stężenie cukru w organizmie, może powodować uszkodzenie płodu, zły rozwój zdrowia dziecka oraz powstanie cukrzycy typu 2.

Wątróbka

To rodzaj mięsa, który zagraża zdrowiu ciężarnej, nawet po obróbce cieplnej. Zbyt częste jedzenie wątróbki, powoduje duże zagrożenie dla rozwoju płodu. Mięso to zawiera niespotykanie dużą zawartość witaminy A, która przyjmowana przez przyszłą mamę w nadmiernej ilości, może stać się toksyczna dla rozwijającego się w brzuchu matki dziecka. Spożywanie w ciąży wątróbki w czystej postaci jest surowo zabronione, jak również pasztetów i innych przetworów zawierających ten rodzaj mięsa.

Opublikowany w Zdrowie w Ciąży Dodane przez

Joanna Komorniczak

Komentarze

Dodaj komentarz




* wymagane pola